vitt-guld-finguld.jpg

Vitt guld är mer än bara guld

Vitt guld, eller som det också kallas vitguld, är guld blandat med en legeringsmetall som palladium eller i vissa fall platina eller nickel.

När man värderar vitt guld kollar man först och främst på stämplarna. Därefter bekräftas karathalten med ett skraptest. På större föremål som till exempel tjocka kedjor gör vi även ett densitetstest. Ibland saknas stämplar, som på exempelvis tandguld av vitt guld, och då kan vi även använda oss av ultraljud eller röntgen för att bestämma ädelmetall och karathalten.

Vitt Guld Finguld

Nästan allt vitt guld är i 18 karat eller 14 karat även om lägre karathalter kan förekomma. För att tillverka vitt guld krävs 25% legeringsmetall, vilket gör att guldhalten inte kan vara mer än 75%, vilket innebär 18 karats guld.

Här kan du sälja vitt guld

 

Mer om vitt guld

Vitt guld, med sin elegans och mångsidighet, är sedan lång tid en ständig favorit för både juvelerare och konsumenter. I mer än 100 år har vitt guld varit ett populärt val för smycken tack vare sin likhet med det dyra och exklusiva platina.

I USA, hårt drabbat av den stora depressionen, började man på 1930-talet tillverka allt fler förlovningsringar och vigselband i vitt guld. Även i resten av världen fick fler och fler upp ögonen för vitt guld, med sin hållbarhet och sitt moderna – nästan tidlösa – utseende.

Något som många inte vet är att vitt guld är en legering som ofta är pläterad med ett tunt lager rodium för att förstärka dess slående vita glans. Rodiumpläteringen bidrar också till att göra ytan mer motståndskraftig mot repor och korrosion. Samtidigt bör man ha i åtanke att omplätering behöver utföras med jämna mellanrum för bevara vitguldets distinkta lystern och fina färg.

På Finguld hjälper vi dig gärna med att värdera vitt guld. Skulle du sen vilja sälja det till oss så får du vårt bästa pris från första grammet. Beställ hem en kostnadsfri värdepåse redan idag!

För att skicka in ditt vitguld så beställer du en gratis guldpåse från oss. Du kan beställa hem din guldpåse på följande sätt:

1. Här på hemsidan – använd beställningsformuläret

2. Telefon – ring vår kundtjänst på 08-410 678 80

Finguld tar inte ut någon avgift och vi har inga kampanjpriser. Vi gör heller inga avdrag för värderingen. Vi vill helt enkelt alltid försöka erbjuda branschens högsta pris – utan krångel eller snåriga villkor! Grampriset som står på hemsidan är alltid det du får. Du får samma grampris oavsett hur mycket eller lite du skickar in. Finns det stenar, pärlor eller om smyckena inte är i ädelmetall, så räknas det av från guldvikten. I så fall ringer vi alltid och meddelar dig. Har smycket däremot en eller flera diamanter så kan detta innebära ett högre försäljningspris för dig som kund.

Utbetalning sker direkt efter att du som kund tackat ”JA” till vårt erbjudande. Hur snabbt du har pengarna på kontot beror på vilken bank du har. Väljer du swish som utbetalningsalternativ görs utbetalning kort efter att du godkänt köperbjudandet.

Vid banköverföring som valt betalningsalternativ

NORDEA: Du får pengarna samma dag

ÖVRIGA BANKER: Tackar du JA innan kl 13 får pengarna samma dag, annars nästkommande vardag.

Vi tar givetvis inte betalt för något av utbetalningssätten.

Skapad 2021-09-16

Tillbaka till Guldbloggen