Att tänka på när du säljer guld, trasigt guld, skrotguld

Saker du bör tänka på när du säljer ditt guld

Så gott som alla gulduppköpare erbjuder ett högt guldpris och snabb utbetalning. Men tänk på att alltid noga läsa igenom villkoren när du säljer ditt guld. Här listar vi några saker som är extra bra att se över innan du säljer ditt guld:

 

1. Väg ditt guld

Det är bra att väga sitt guld innan man skickar in det. För att kunna kontrollera att du fått rätt betalt är det bra om du vet hur mycket guld du skickar in. Även om du inte har samma precisionsvåg som professionella guldhandlare så kommer du långt med en vanlig matvåg. Det ger dig en ungefärlig uppfattning om vad guldet väger och är värt. Har du ingen våg hemma erbjuder både smeder och pantbanker fri vägning och värdering.

2. Kolla grampriset

Får du samma grampris oavsett inskickad vikt, när du säljer ditt guld? Många aktörer erbjuder höga priser, men bara om man skickar in större partier. Finguld ger samma grampris från första till sista grammet.

3. Tar köparen ut någon avgift?

Tar uppköparen ut några avgifter för att värdera ditt guld? 
Många drar nämligen av en summa för varje värderat gram, eller en fast summa för att värdera ditt guld. Värderingsavgifterna kan göra att slutpriset skiljer sig från det marknadsförda priset. Finguld tar inte ut några avgifter. 

4. Är guldpåsen eller guldbrevet ordentligt försäkrat?

Erbjuder gulduppköparen en försäkrad guldpåse eller guldbrev? 
Ska du skicka in mycket guld är det bra att i så fall se över försäkringsbeloppet på brevet. Just nu är guldpriset väldigt högt. En kraftig kedja kan exempelvis vara värd mer än vad guldbrevet är försäkrat till.
 Finguld har en försäkring på 100 000 kr på alla våra guldpåsar.

5. Retur

Erbjuder aktören fri retur? Om du inte är nöjd med värderingen av ditt guld ska du alltid kunna få tillbaka det. Flera aktörer tar ut en avgift för att skicka tillbaka ditt guld. Finguld erbjuder alltid fri retur om du inte är nöjd med värderingen.

Är du redo för att göra en bra affär? Klicka här för att läsa mer och beställa hem en kostnadsfri guldpåse.

Skapad 2020-10-05

Tillbaka till Guldbloggen